Упродовж 2023-2024 навчального року триватиме бінаціональний семінар у рамках співпраці Чернівецького національного університету з Католицьким університетом міста Фрайбург (Німеччина).

Тема для дослідження «Соціальна робота з урахуванням травми», сфокусована на дітей шкільного віку з числа внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Чернівцях, і біженців, які перебувають у Фрайбурзі. Організоване паралельно в українському й німецькому місті спостережне дослідження має на меті «показати, які саме потреби існують у дітей, травмованих війною і втечею, а також дії і втручання, які координуються для задоволення цих потреб».

Для студентів – майбутніх фахівців соціальної роботи значущі навчальні цілі бінаціонального проекту: «1) критичне сприймання проблемних ситуацій у відповідному середовищі; 2) розпізнавання специфічних для травми симптомів; 3) ефективність структур та втручань; 4) послідовний перехід від теорії до практики».

У ході проекту студенти опанують системою компетентностей:
- «розпізнавати вразливість у різних аспектах;
- здатність відрізнити наслідки травми від розладів прив’язаності;
- визначати структури, які компетентні в проблемі;
- критично оцінювати твердження з досліджень;
- інтегрувати цілі й завдання соціальної роботи в комунікації з травмованими особами;
- компетентно діяти».

Очікуваний результат участі студентів у проекті - формування здатності вирішувати соціальні проблеми дітей з досвідом біженців науково обґрунтовано й методологічно рефлексивно.