1. Курс "Загальне мовознавство" має велике пізнавальне і світоглядне значення: узагальнює теоретико-лінгвістичні знання фахівців-філологів, розширює їхню загальну мовознавчу підготовку, поглиблює розуміння важливості мови в організації життєдіяльності людини та суспільства, механізмів мовної концептуалізації й категоризації, умов і принципів комунікації; сприяє розумінню умов та принципів комунікації, застосуванню у про­цесі комунікативної діяльності різних типів обробки інформації (реферування, есе, презентація тощо).

 2. Мета навчальної дисципліни:  узагальнити і поглибити знання студентів з попередньо вивчених лінгвістичних дисциплін про походження мови, особливості її структури (мовні рівні), закономірності розвитку і функціонування в її багатоаспектних зв’язках із людиною, суспільством, історією, культурою з урахуванням методів дослідження та опису мови, а також здобутків лінгвістики впродовж її тривалого розвитку. Сприяти поліпшенню підготовки майбутнього філолога до самостійної творчої роботи у сфері освіти, науки, культури, засобах масової інформації тощо.

3. Пререквізити: „Вступ до мовознавства”, „Сучасна українська літературна мова”, „Українська діалектологія”, „Історія української літературної мови”, „Основи мовознавчих досліджень”, „Підготовка наукового дослідження”, „Методологія та організація наукових досліджень”, „Історія лінгвістичних учень ”, „Порівняльна граматика слов’янських мов”.