Урбодизайн є специфічним продуктом західних теорій і практик 
проектування. Філософським підґрунтям його є філософія постмодернізму, з якою він зароджувався та в процесі розвитку став фактично культуроутворюючим фактором сучасного постмодерністського етапу середовищний дизайнер з його перетворювальної діяльністю – медіатором сучасної культури. 
Але у вітчизняній теорії архітектури і досі панує негативна оцінка 
постмодернізму як кризисної культури і мистецтва зокрема. Внаслідок чого за межами практики і теорії архітектури залишаються позитивні світоглядні положення, цінності та проектні установки постмодернізму, а практика вітчизняного благоустрою міст в основному зводиться до запозичення формальних ознак стилів, використанню окремих проектних прийомів та еклектизму.
Це визначає необхідність вивчення основних положень урбодизайну 
студентами архітектурних спеціальностей та дозволяє нам сподіватися на подолання вузькопрофесійного трактування дизайну у вітчизняній 
архітектурній теорії як засобу проектування предметно-просторового 
середовища.

Метою викладання навчальної дисципліни «Дизайн міських просторів» є вивчення теоретичних основ урбодизайну та методики проектування міських просторів. Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи урбаністики. Урбодизайн» є:
- познайомити студента із історичним і сучасним розумінням урбодизайну;
- розглянути загальні положення дизайну як суспільного явища, місце та роль урбодизайну як самостійної галузі архітектурно-дизайнерського проектування; 
- ознайомити студента із типологією об’єктів урбодизайну, засобами та 
принципами урбодизайну;
- надати знання з алгоритму проектного процесу формування міських 
громадських просторів;
- навчити студента бачити проблемну ситуацію в міському середовищі та знаходити шляхи вирішення проблеми через звернення до світового досвіду дизайну і через пошук індивідуальних підходів, методів та засобів.