Формування у здобувачів вищої освіти знань та умінь з основ сортознавства, розпізнавання сортів за вираженими морфологічними ознаками, вивчення методів і техніки порівняльного оцінювання їх за господарсько-біологічними показниками (за продуктивністю, стійкістю до несприятливих умов довкілля, до шкідників і хвороб, за якістю продукції), розуміння принципів зональності в розміщенні сортів. у всебічному вивченні сортів плодових і ягідних культур з метою добору кращих за товарними, смаковими й технологічними якостями їх плодів, придатних для вирощування в конкретних агрокліматичних умовах.
Пререквізити.
Ботаніка, Фізіологія рослин, Плодівництво
Результати навчання
знати:
- мету, завдання і суть помології та ампелографії;
- форми і методи сортовипробовування;
- методологію морфологічного опису сорту;
- методи господарського-біологічного оцінювання сорту;
- порядок включення нових генотипів до Державного реєстру сортів рослин України;
- законодавчу і правову базу та особливості розмноження сортів.
вміти:
- складати опис сорту на підставі даних сортовивчення;
- розпізнавати сорти за основними морфологічними та господарсько-біологічними ознаками;
- розмножувати сорти із зберіганням їх типовості;
- вибирати найбільш відповідні за особливостями біології та перспективністю сорти для певних ґрунтово-кліматичних умов та конкретного господарства.