Навчальна дисципліна «Етнополітичні процеси в Україні» належить до вибіркових і викладається студентам першого рівня вищої освіти, ступеню бакалавр, спеціальності 052 Політологія  у 8 семестрі в обсязі 4 кредити (120 годин). Формою підсумкового контролю є залік. Вона покликана забезпечити студентів комплексним розумінням динаміки етнополітичних відносин в сучасній Україні. Курс охоплює широкий спектр тем, від історичних основ етнонаціональних ідентичностей до сучасних викликів та перспектив етнополітики в контексті глобалізації та євроатлантичної інтеграції.

У рамках курсу будуть розглянуті ключові аспекти, такі як мовна політика, інтеграція національних меншин, та етнополітичні конфлікти, а також вплив зовнішніх акторів на внутрішні етнополітичні процеси. Особлива увага приділяється аналізу прав національних меншин, їх захисту та участі в суспільно-політичному житті країни, а також правовому регулюванню та інституціональній основі етнополітичних процесів.

Курс включає в себе теоретичне вивчення, аналіз кейс-стадій, а також активне залучення студентів до дискусій та дебатів, що дозволяє глибше зрозуміти складність та багатогранність етнополітичних процесів в Україні. Це створює міцну основу для аналітичного мислення та критичного оцінювання сучасних політичних та соціальних процесів, що є ключовими для майбутніх фахівців у галузі політичних наук.