Дисципліна “Соціальна стратифікація та соціальна мобільність” є одним із базових елементів програми професійної підготовки соціологів і фахівців у галузі соціальних наук.

У цьому курсі вивчаються категоріальний апарат, пов’язаний із проблематикою соціальної структури і соціальної стратифікації, основні теоретико-методологічні підходи до аналізу соціальної структури і соціальної стратифікації, характеристики соціальної нерівності, роль соціальної мобільності у динаміці соціальної структури в суспільстві, основні проблеми соціальної диференціації і стратифікації українського суспільства, а також методи соціологічного дослідження цієї проблематики. Передбачається розгляд функціонування суспільства як складної ієрархізованої системи у контексті сучасних тенденцій, пов’язаних із процесами глобалізації, трансформації українського суспільства. У зв’язку з цим проводиться аналіз трансформації соціально-структурних відносин суспільства за різними критеріями, нових форм соціального розшарування, радикальних змін у тенденціях і напрямах соціальної мобільності, моделей поведінки представників різних соціальних груп.

Основна мета курсу — сформувати сучасні професійні знання у сфері досліджень соціальної структури суспільства, навички використання цих знань в аналізі соціальної структури українського суспільства.