Педагогічні знання, уміння та навички необхідні людині для вирішення професійних завдань у закладах освіти різних освітніх рівнів. Крім цього вони допоможуть налагодити взаємовідносини у роботі з працівниками та різними соціальними групами, ділові стосунки, допоможуть самовдосконалюватись особистості. Її опанування залежить від належних знань з філософії, психології, анатомії й фізіології, соціології, що визначають як і чому відбувається розвиток людини, як впливає на нього спадковість, середовище, спілкування, виховання та діяльність, яке значення мають для цього самовиховання та самоосвіта.

Педагогіка – це складна людинознавча наука, вивчення її може стати цікавим і легким, за умови сформованої належної мотиваційної спрямованості, та логічного і послідовного змістового наповнення.

У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича об’єднано навчальні дисципліни “Педагогіка” і спецкурс “Основи педагогічної майстерності” у єдиному вираженні як навчальна дисципліна «Педагогіка з основами педмайстерності», призначена для студентів у галузі знань 01 Освіта. 

Розвиваючись педагогіка як наука постійно розширює свої межі, але осягнувши «Педагогіку з основами педмайстерності» здобувачі вищої освіти знатимуть провідні педагогічні категорії, закономірності, методи і прийоми навчання та виховання підростаючого покоління, збагнуть закономірний зв'язок між психологічними особливостями та відповідною педагогічною взаємодією.