«Нотаріальний процес у сімейних правовідносинах» належить до спеціальних дисциплін для студентів юридичного факультету, які навчаються за спеціальністю «Право». Під час вивчення дисципліни увага приділяється здійсненням нотаріусами вчинення нотаріальних дій, які вчиняються з сімейних правовідносин. Зокрема, мова йде про вивчення процесуальних етапів вчинення нотаріальних дій між подружжям, дітьми подружжя та іншими учасниками сімейних правовідносин. 

Мета навчальної дисципліни: ознайомлення магістрантів з процедурою посвідчення правочинів за участю подружжя, дітей та інших членів сім’ї. Вивчення дисципліни дозволить слухачам ознайомитися з нотаріальним процесом, особливостями нотаріальних процесуальних правовідносин, закріпити навики з підготовки проектів сімейно-правових договорів, їх правового аналізу та процедурами нотаріального посвідчення. Практична орієнтованість курсу дозволить підготувати конкурентоспроможного фахівця.

Пререквізити. Правила вчинення нотаріальних дій. Процесуальний статус нотаріуса як спеціального суб’єкта під час вчинення правовичнів.

Результати навчання. В результаті вивчення навчальної дисципліни «Нотаріальний процес у сімейних правовідносинах» студент буде знати: особливості нотаріальних правовідносин що спрямовані на реалізацію прав і свобод громадян у сімейному праві, їх ознаки та підстави виникнення; загальні засади нотаріального провадження з даної сфери; особливості нотаріальних проваджень щодо посвідчення безспірних фактів та безспірних прав; загальні засади здійснення нотаріальних проваджень щодо надання документам виконавчої сили та охоронні нотаріальні провадження.

Студент буде уміти: застосовувати норми чинного законодавства в процесі вирішення практичних ситуацій; тлумачити норми Закону України «Про нотаріат», зокрема в частині вчинення нотаріусом нотаріальних дій, його повноважень у нотаріальному провадженні з сімейних правовідносин, особливостей посвідчення правочинів та надання документам виконавчої сили тощо. Фахово складати процесуальні документи в межах нотаріального провадження з сімейних правовідносин, обгрунтовувати свою позицію під час оспорювання вчиненої нотаріальної дії в позасудовому та судовому порядках.