Вивчення проблем атомної фізики розпочинається з обговорення властивостей фотонів та їх ймовірнісної інтерпретації. Це дозволяє на більш зручних для розуміння та засвоєння фактах показати сутність корпускулярно-хвильового дуалізму, особливості вимірювання фізичних величин які спостерігаються у мікросвіті, а також складний взаємозв’язок окремих фотонів з класичною електромагнітною хвилею.

Найважливіші експериментальні результати, включаючи й відкриття спіна мікрочастинок, а також найпростіші задачі квантової механіки мають цілком визначену напрямленість – продемонструвати універсальність і гнучкість поняття стану мікросистеми. При цьому подання матеріалу практично залишається на квазікласичному рівні, без використання складного математичного апарату. Викладення алгебри операторів зроблено в обсязі, якого цілком достатньо для розуміння необхідності його застосування для розв’язку специфічних задач квантової фізики.

Головна задача курсу – показати, що принципи атомної фізики не зводяться до корпускулярно-хвильового дуалізму, а складають основу нового більш глибокого погляду на природу, який базується на фундаментальних поняттях, що описують поведінку окремих атомів і атомних систем.