У сучасних умовах, великомасштабний топографічний план може бути створений з використанням найрізноманітніших інструментів і методів, а також їх комбінацій. З'явилося безліч технологічних схем виконання польових робіт і камеральної обробки результатів виконаних вимірів. Для отримання вихідних просторово-координованих даних зараз використовується не тільки традиційний метод (виконання топографічної зйомки з використанням електронного тахеометра від пунктів ДГМ), але й прийоми великомасштабної аерофотозйомки з використанням БПЛА (безпілотних літальних апаратів), а також методи наземного, повітряного і мобільного лазерного сканування, і зйомка із застосуванням GNSS-технологій.

Технології створення та оновлення карт, які основані на використанні ГІС передбачають застосування різних за типом та функціональними можливостями програмних продуктів, таких як: ArcMap, MapInfo, AutoCAD тощо, кожний з яких має певні переваги й недоліки порівняно з іншими. При опрацюванні результатів геодезичних вишукувнь широкого використання набули спеціальні пакети прикладного використання – Credo, Digitals, Civil 3D.

Тому, дослідження існуючих особливостей цифрового опрацювання результатів топо-геодезичних вишукувань, як основного  засобу обробки масиву геодезичних даних є досить актуальним та перспективним.