Важливою, формою роботи є виконання циклу лабораторних робіт з курсу «Фізичні основи сенсорики». Головна мета практикуму полягає у тому, щоби дозволити студенту самому відтворити фізичні явища, навчитись користуватись основними вимірювальними приладами і ознайомитись з найважливішими методами вимірювань.

Не менш важливим є створення і закріплення навичок правильного запису експериментальних даних, їх обробки, побудови графіків та оцінки достовірності отриманих результатів. Незважаючи на потужний арсенал комп’ютерної техніки, яка значно спрощує аналітичні розрахунки та вибір графічного представлення, вони не можуть повністю замінити самостійної побудови графіків. Останнє дозволяє студенту самому помітити точки, які «випадають», знайти різного роду нерегулярності або навіть виявити несправність елементів вимірювальної установки.

При підготовці до лабораторних робіт бажано користуватися методичними вказівками до їх виконання. Вони складені таким чином, щоб уявлення про сутність досліджуваних явищ і використовуваних методах вимірювань студенти могли скласти незалежно від того, прослухали вони чи ні відповідний матеріал на лекціях. Самостійна проробка теоретичного матеріалу з використанням підручників у даному випадку мало корисна. Підручники пишуться дедуктивним методом, у зв’язку з чим зрозуміти розділи, які розташовані посередині або в кінці книги, можуть лише ті студенти, які проробили попередній матеріал. Опис лабораторних робіт, які наведено у методичних вказівках, такої проробки не потребує.