Вивчення дисципліни «Професійна англійська мова для студентів 4 курсу природничих спеціальностей» передбачає навчання на діловому, профе­сійному та культурологічному рівнях і забезпечує подальший розвиток комунікативної іншомовної компетентності студента. Метою курсу є закріплення навичок практичного володіння англійською мовою на автономному рівні, необхідному для підготовки до тестування або зовнішнього незалежного оцінювання, розвиток ділового та професійного спілкування, досягнення студентами рівня знань, відповідних до стандартних вимог першого (бакалаврського) рівня підготовки.

Професійна спрямованість вимагає навчання та вироблення базових навичок та закріплення отриманих у процесі фахового навчання знань; у ділових контактах, застосовуючи лексико-граматичний мінімум і використовуючи прийоми і відповідні комунікативні методи, здійснювати обмін інформацією загальнонаукового та професійно спрямованого характеру. Курс є логічним продовженням вивчення іноземної мови на 1–2 курсах і складається з наступних етапів:

 Перший етап (модуль 1) – проводиться лексична, граматична, тематична підготовка та розширення бази знань і мовних навичок фахового спрямування.

         Другий етап (модуль 2) – закріплення отриманих знань, оволодіння навичками реферування спеціальної літератури, перекладу; вивчення мови для практичного використання в учбових, наукових, пізнавальних та кому­нікативних цілях; формування навчальних умінь студента на ос­нові сформованих знань;  поглиблення комунікативних навичок; розширення мовної бази для автономного й інструментального володіння іноземною мовою.