Навчальна дисципліна «Загальна цитологія» формує у студентів знання про структурно- функціональну організацію та життєвий цикл клітини як елементарної живої системи, тим самим закладаючи фундамент для подальшого пізнання біологічних закономірностей на мікро- та макрорівнях.

Знання основ субклітинної організації та функціонування клітини як елементарної одиниці всього живого створює підґрунтя для розуміння клітинної топографії біохімічних процесів, їх взаємозв‘язку та закономірностей регуляторних механізмів, допомагає сформувати цілісну картину життєдіяльності організмів на молекулярному рівні.

Знання закономірностей організації та функціонування елементарної живої системи, якою є клітина, допоможе студентам адекватно сприймати та розуміти основні терміни, концепції, теорії і закони біологічних наук і на межі предметних галузей.

Мета навчальної дисципліни.

Вивчення структурно-функціональної організації клітини та її органел, різноманітність життєвих циклів клітин, види патології клітини, механізми старіння та загибелі клітин.