1.     Мета навчальної дисципліни

Формування спеціалістів зі знанням повного процесу виробництва продукції рослинництва, яке не завершується збиранням, а потребує продовження - технології післязбиральної обробки, зберігання і переробки. За умови сезонного виробництва лише якісне збереження і переробка продукції забезпечують цілорічне харчування людині, тваринництву -корми, галузям переробної промисловості - сировину.

 

 

2. Результати навчання

     

Студент повинен знати:

-          технологію післязбиральної обробки зернової, технічної, плодоовочевої продукції;

     - основні принципи зберігання продукції рослинництва - свіжої та переробленої;

    - методики визначення якості: зернових різного цільового призначення, олійних, зернобобових, круп'яних;

    - біологічні (фізіологічні) особливості кожної рослинницької продукції як об'єкта зберігання;

    -  особливості продукції рослинництва як об'єктів переробки;

    -  основи технологій переробки рослинницької продукції;

    -  особливості готової (переробленої) продукції як об'єктів зберігання.

 

Студент повинен вміти:

-          рекомендувати технологію післязбиральної обробки зернової маси, яка надходить після збирання;

       - складати план робіт, визначати потреби в автотранспорті, машинах первинної, вторинної та спеціальної обробки, тарі;

      - визначати потребу в сховищах, складати план закладання зерна різного цільового призначення в сховища;

      -        здійснювати контроль за післязбиральною обробкою та зерновою продукцією у процесі тривалого зберігання;

      - визначати терміни і способи збирання, післязбиральної обробки врожаю технічних культур;

      - контролювати якість сировини технічних культур (цукробурякової, олійної, лубоволокнистої);

     - визначати терміни збирання, складати графіки реалізації, закладання на зберігання чи переробки плодоовочевої продукції;

     - здійснювати контроль у процесі тривалого зберігання овочів, плодів, ягід;

     - здійснювати контроль якості готової продукції.